19:00

Sundborns GoIF A

Referat: Nyhammars IF A - Sundborns GoIF A

Stark upphämtning efter svag start gav 1 tung bortapoäng

På torsdagskvällen var det dags för en av de tuffare matcherna på papperet - toppkandidaten Nyhammars IF borta på Åvallen. Om laget Nyhammar visste inte SGoIF mycket mer än att de inledde serien starkt med 3 klara vinster men gick på pumpen hemma mot IF Vikapojkarna senast (1-2) samt att de har en vass målskytt i Jesper Gunderson.

Ovissheten om Nyhammars nivå, om än förmodat hög, renderade i att SGoIF valde att avvakta med att kliva fram i banan inklusive hålla en låg press, ungefär från mittplanen. Matchen börjar i ett högt tempo och forwarden Filip Laudon kommer till en bra målchans redan i minut 1 då han driver in bollen från höger i straffområdet och avslutar med vänstern, dock rakt på målvakten. En tidig känsla av att SGoIF har goda chanser att komma igenom hemmaförsvaret. Men istället för att SGoIF trummar på tar Nyhammar ledningen redan 2 minuter senare efter att SGoIF misslyckats rensa undan bollen från eget straffområde. Ett avslut letar sig in vid målvakten Nicklas Erikssons vänstra stolpe och SGoIF får en tidig uppförsbacke.

Efter målet tar Nyhammar momentumet i matchen och kommer i anfallsvåg efter anfallsvåg varpå bortaförsvaret får jobba hårt för att freda det egna målet. Men när SGoIF väl får tag på bollen en bit in på Nyhammars planhalva känns det som att det finns goda möjligheter att skapa bra lägen, vilket så också sker vid flertalet tillfällen, men antingen når inte inspelen i boxen rätt adress eller så är det oskärpa i avsluten. Dock sker det alltför sällan att SGoIF får fast bollen högre upp i banan - det är mycket bolltapp tillika slarv. Bollinnehavet har således Nyhammar ett klart övertag i och det är även hemmalaget som skapar de flesta och farligaste målchanserna. I den 21:a minuten klarar inte SGoIF att stå emot då Nyhammar kommer runt på sin vänsterkant och får till ett inspel centralt i boxen där en NIF-spelare sätter till en bredsida som är på väg utanför Erikssons vänstra stolpe men touchar på ett knä tillhörande hemmalagets högerytter och styrs stolpe in. Ett jobbigt mål att släppa in både resultatmässigt samt hur själva målet gick till. Matchbilden är mer eller mindre intakt under 1:a halvlek men 2-0 står sig till paus. Rättvist så långt.

I paus görs en del förändringar i SGoIF och laget väljer att kliva högre upp i banan, vilket också visar sig vara den rätta vägen att gå för att ta tag i matchen. Redan några minuter in i andra halvlek spelar forwarden Alexander Östmark fram bollen till högeryttern Mattias Öhlund som hoppar över bollen som sedermera går fram till Laudon som i sin tur driver in med bollen i straffområdet och gör inga misstag när han kommer ensam med hemmalagets målvakt. 2-1! Ett psykologiskt viktigt mål, tidigt i halvleken, som ger laget en rejäl boost. Nu är matchbilden omvänd. SGoIF har skruvat upp tempot och vinner boll på boll högt uppe i banan. Nyhammars försvar får jobba rejält och upplevs dessutom stressat och Nyhammar överlag verkar något tagna på sängen över SGoIF:s forcering. Det luktar 2-2 långa vägar, men något 2-2-mål kommer inte. Istället leder ett slarv i SGoIF:s backlinje till att Nyhammars skyttekung Gunderson hamnar i ett 1 mot 1-läge - helt fel spelare att bjuda på såna lägen. Gunderson kliver in från vänster, förbi sin försvarare och avslutar med högerfoten lågt nere vid Erikssons vänstra stolpe. 3-1 - en riktig kalldusch för SGoIF som tagit över matchen.

Men skam den som ger sig. SGoIF fortsätter att etablera spel på motståndarnas planhalva och plötsligt upplevs det inte alltför svårt att överlista hemmaförsvaret. Laget kommer ofta in i boxen och hotar samt vinner flera fasta situationer högt upp i banan. Dock öppnar även SGoIF:s offensiv upp till spelvändningar för Nyhammar vilka renderar i några farliga målchanser, däribland ett friläge som Eriksson lyckas parera. SGoIF fortsätter gå för att komma ikapp och i 70:e minuten kommer högerbacken Johan Ekspong runt på sin högerkant och spelar bollen snett bakåt in i boxen till Öhlund som halkar, vilket blir en perfekt släppning till 16-årige junioren August Strömer som står i den förlängda bollbanan. August skyfflar iväg ett löst avslut som går in via bortre stolpen. Augusts första A-lagsmål och 3-2! Klar känning för SGoIF. Och laget behöver inte vänta länge på nästa utdelning. Bara några minuter senare vinner Laudon en frispark högt uppe på högerkanten. Marcus Damberg, som klivit ner på mittbacken i andra halvlek, sätter ett fint inspel mot bortre stolpen där Laudon kommer farandes och med pannan trycker in sitt andra mål för dagen i nättaket. 3-3!

SGoIF fortsätter gå för segern och skapar även flertalet lägen för att kunna ta med sig alla 3 poäng hem till byn. Dock skapar Nyhammar minst lika många lägen och det känns som att matchen kan sluta hur som helst. Båda lagen går för vinsten. Vid ca 5 minuter kvar av matchuret sparkas Ekspong ner i motståndarnas straffområde - vad som tillsynes är en tydlig straff - men domaren friar. Frustrerande för SGoIF! Lagen fortsätter hota varandra fram till slutsignalen men matchen slutar 3-3 vilket ändå får ses som rättvist över 90 minuter.

Ett bra kryss för SGoIF och starkt av laget att komma ikapp från både 0-2- och 1-3-underläge. Trots att det inte var långt ifrån att SGoIF tog hem matchen lämnar ändå laget Åvallen med en positiv tillika optmistisk känsla. För SGoIF var det mer 1 vunnen poäng medan Nyhammar kände att de tappade 2 - och gav bort 1 viktig poäng. Detta kan nämligen mycket väl visa sig vara en 6-poängsmatch när säsongen sammanställs i slutet av september. SGoIF kände dock i efterhand att det här var ett motstånd som laget hade för stor repsekt för inledningsvis, men det är ändå bra för självförtroendet framledes att ta med sig vetskapen att laget är svårstoppat när spelet kommer upp i nivå. Att pressa ner en av toppkandidaterna på bortaplan så pass mycket som SGoIF gör under stora dela av andra halvlek lämnar laget med känslan att det kommer bli svårstoppat i år.

SGoIF är nu det enda laget i Dalafemman utan någon förlust på kontot. Efter gårdagens hela omgång återfinns SGoIF på 3:e plats i tabellen med 11 inspelade poäng på 5 matcher. En fortsatt stark säsong hittills! Härnäst väntar Skogsbo/Avesta IF nu på söndag kl 13:00 hemma på Sundens IP. Ånyo en tuff match!